کد کج شدن تصویر
سفارش تبلیغ
صبا ویژن
آموزش ریاضی

آموزش ریاضی

 فــــراموشی و عدم توجه کافی در هنگام نوشتن و حل تمـــرینها

الف) فــــراموشی :

· کودکان از نظر نیروی یادآوری و حفظ مطالب با یکدیگر فرق دارند.

· کودک هرچه باهوشتر باشد حفظ کردن مواد درسی برایش آسانتر است.

· اما هوش تنها عامل نیست بلکه روش تدریس نقش مهمی دارد.

انــــواع فراموشـــی :

· فراموشی با علم به اینکه مطالب را آنقدر نمیدانیم که بتوانیم آنرا به خاطر آوریم.

· فراموشی با اطلاع به اینکه موضوع را خوب می دانیم ولی به عللی نمی دانیم در حال حاضر آن را به یاد آوریم.

· فراموشی همراه با میلی ناخودآگاه برای فراموش کردن.

علل فــــراموشــــی :

1- تــداخل :

پیش از آنکه بخواهیم مطلبی را اضافه بر مطالب دیگری که قبلا" آموخته ایم، فراگیریم لازم است آن اندازه به مطلب نخست مهلت بدهیم تا در ذهن جایگزین شود.

2- کاستـــی :

حافظه در اثر زمان دچار کاستی یا ضعف می شود. کاستی در صورتی پدید می آید که به مطلب آموخته شده کم مراجعه می شود. هر چه آموخته های گذشته را کمتر به کار بریم زودتر آنها را فراموش می کنیم.

3- کمبــــود وقت بـــرای یادآوری :

برای یادآوری یک مطلب به زمان لازم و زمینه مناسب نیاز است در غیر این صورت آموخته ها ممکن ایت از ذهن دور شوند و به راحتی نتوانیم آن مطلب را یاد آوریم.

4- تـــرس هنگـــام یادآوری و ســـرکوبی :

هرگاه تجربه گذشته در ما احساس شدید اضطراب یا گناه به وجود آورده باشد، می خواهیم خاطره آن تجربه را از ضمیر خود دور سازیم و آن را فراموش کنیم. اعتماد به حافظه کمک می کند مثلا" ترس از امتحان به سبب ناتوانی فرد و بی اعتمادی به خود پدید می آید. هر چه بتوانیم اعتماد یادگیرنده را بیشتر جلب کنیم امکان دارد ترس او کمتر شود. کودکان از نظر نیروی یادآوری و حفظ مطالب با یکدیگر فرق دارند. کودک هر چه با هوش تر باشد حفظ کردن مواد درسی برایش آسان تر است. اما هوش تنها عامل نیست بلکه روش تدریس نقش مهمی دارد.

تشکیل صـــورتهای ذهنـــــی :

هر یک از حواس ما دارای صورت ذهنی خاص خود است. مثلا" وقتی تصویر شیئی را که در زمان گذشته دیده ایم در فکرمان مجسم می کنیم، ادراک ما یک تصویر بصری است. یا وقتی صدایی را به خاطر می آوریم که در گذشته آنرا شنیده ایم، تجربه ما یک تصویر سمعی است. هنگامی که احساس شیئی را در خاطر زنده کنیم که در گذشته هم آن را لمس کرده ایم یک تصویری لامسه ای را در ذهن مجسم می کنیم. بویی را که در گذشته استشمام کرده ایم اگر دوباره به ذهن برگردانیم یک تصویر بویای است. و به خاطر آوردن مزه خوراکی که قبلا" آن را خورده ایم یک تصویر چشایی است. اگر احساس عضلانی را در ذهن مجسم کنیم تجربه ما یک صورت ذهنی از جنبش ماهیچه ای است. هنگام درس شاگردان را وادار کنیم تا حد امکان حواس مختلف خود را بکار ببرند.

حافظه به تداعـــی بستگـــی دارد :

حافظه به تداعی یا همخوانی مربوط است. برای به یادآوردن مطالب یک موضوع خاص به نیروی پیوندهایی که هنگام آموختن به وجود آمده است بستگی دارد. هر چه این همخوانیها نیرومندتر باشد، مطالب زودتر و آسان تر به یادآورده می شوند.

تداعــــی در مــــوارد زیر به وجود می آید :

1- مجـــاورت :

یکی از راههای کمک به کودکان برای ایجاد بیان مطالب آن است که این مطالب را با هم بیاوریم و نشان دهیم. در نتیجه شنیدن و دیدن واژه ها و یا اعداد که با یکدیگر نشان داده شده اند ، کودکان پیوندی بین این دو مطالب بوجود می آورند.

مثـــال : 5 = 3 : 15 15 = 5 + 3

2- مشـــــابهت :

به خاطر سپردن و به یاد آوردن واژه name در زبان انگلیسی از آن جهت برای کودک ایرانی آسان است که با واژه (( نام )) در زبان فارسی شباهت دارد. هر چه بیشتر بتوانیم راههایی را نشان دهیم که مطالب تازه بیشتر مطالبی باشد که کودکان قبلا" با آن آشنایی داشته اند.

3- تضــاد :

هرگاه مطالب تازه متضاد با چیزهایی باشد که کودک به آنها آشنایی داشته است، می توان از این راه به حافظه و یادگیری او کمک کرد.

?- اثـــر علاقــــــه :

هرچه کودک به ریاضی علاقه داشته باشد به آن توجه بیشتری می کنید و آنرا بهتر به خاطر می سپارد. پس باید زمینه علاقمند شدن دانش آموزان را به درس ریاضیات فراهم آوریم.

?- تازگــــی و تکــــرار :

کودک درسی را که دیروز آموخته است ممکن است درس شش هفته پیش خود بهتر به خاطر داشته باشد ولی اگر درس شش هفته پیش نیز به حد کافی دوره شود، شاگر اگر از درس روز گذشته بیشتر به خاطر نداشته باشد، کمتر به یاد نخواهد داشت بنابراین معلم درس ریاضیات باید وقت فراوانی را به دوره اختصاص دهد.

?- اهمیت یـــــاد آوری :

باید دانش آموزان را وادار کنیم تا مطالبی را که آموخته اند بیاد آورند. بیاد آوردن بیشتر از گوش دادن کوشش و فعالیت لازم دارد و هرچه شاگردان در این باره بیشتر کوشش کنند معلومات دریافتی را بهتر به ذهن می سپارند و کمتر فراموش می کنند.

ب) عـــدم توجــه :

تعدادی از دانش آموزان با اینکه عملیات مربوط به ریاضی را به خوبی می دانند، اما به علت عدم توجه کافی دچار اشتباهاتی می شودند که نمره آنها را در درس ریاضی کاهش می دهد.



[ چهارشنبه 87/8/8 ] [ 2:55 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر