کد کج شدن تصویر
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

 - تـنها در طول زمانی که این جمله را می خوانیددر حدود50 هزار سلول بدن تان می میرد و سلول های جدید جایگزین آن می شود!
- در طـول یـک ساعت قلب شما آنقدر سخت کار می کند کـه مــی تـــوانــد انرژی حمل یک جسم یک تنی به اندازه یک کیلومتر از سطح زمین را تامین کند.
- محـقـقان اخـیـراً بـه ایـــن نتیجه رسیده اند که کلیه 500 عملکرد متفاوت دارد.
- در هـر 3 سـانـتی متـر از پـــوست: 4 هزار بافت عصبی،1300 ســلول عصبی، 100 غده عرق، 3 میلیون سلول، و3000 رگ خونی وجود دارد.
- ساختمان عملکرد دست وال، سگ، پرندگان (بال ها) و انسان دقیقاً مشابه است.
- اولین دوقلوهای آزمایشگاهی اولین بار در سال1981 به دنیا آمدند.
- اگر سلول های موجود بر روی پوست بدن انسان را به دنبال هم بچینیم، طول آن به 45 مایل خواهد رسید.
- در طول یک سال، قلب یک انسان عادی 40 میلیون بار می تپد.
- بیشتر انسانها در یک دقیقه 25 مرتبه پلک می زنند.
- اگر رگ های خونی موجود در 5 سانتی متر از پوست را در امتداد هم قرار دهیم، طول آن به 20 فوت می رسد.
- پیام های عصبی با سرعتی برابر با 170 مایل در ساعت به مغز رسیده و از مغز به سلول های عصبی می رسند.
- معده شما باید هر دو هفته یکبار ماده مخاطی جدید ترشح کند در غیر اینصورت خودش را هضم خواهد کرد.
- شش سمت چپ کوچکتر از شش سمت راست است تا فضایی برای قلب ایجاد شود.
- برای اخم کردن باید 43 ماهیچه را به کار گیرید.
- برای لبخند زدن در حدود 17 ماهیچه به کار می افتد.
- هر دو هزار اخم، یک چروک بر روی صورت ایجاد می کند.
- در هر سال، یک انسان در حدود 6 میلیون و دویست پنج هزار بار پلک می زند.
- یک انسان عادی روزانه یک لیتر بزاق دهان ترشح می کند که میزان آن در طول کل عمر او به 10 هزار گالن خواهد رسید.
- رد زبان همه ی انسان ها با یکدیگر متفاوت است.
- قلب یک انسان معمولی در بازه عمر او در حدود 3هزار میلیون بار می تپدو 48 میلیون گالن خون را به رگ ها پمپاژ مینماید.
- در یک بوسه یک دقیقه ای 26 کالری سوخته می شود.
- بدن ما به طور مداوم خود را ترمیم می کند. هر سه ماه یکبار بافت استخوانی به طور کامل تعویض می شود، و هر ماه پوست جدید رشد می کند. به راحتی می توانیم فرآیند پیری را به تاخیر بیندازیم!!


[ جمعه 89/11/1 ] [ 11:45 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر
دشنام گویی کودکان وراهکارهای مداخله ای موثر

 دشنام گویی کودکان وراهکارهای مداخله ای موثر

حوزه ی عمل ارزشیابی توصیفی  تمام جنبه های شخصیتی ویادگیری کودک مانندشناختی  و عاطفی واخلاقی واجتماعی وجسمانی وغیره از ابعاد مختلف نگرشی ، دانشی ، مهارتی ، روان حرکتی وبینابینی و....را شامل می شود که با نگاه کردن به چک لیست ها وکارنامه های مربوط پایه ها این موضوع را به راحتی می توان دریافت. یکی از ابزارهای مهم ارزشیابی توصیفی در جهت دستیابی به اهداف مورد انتظار از دانش آموزان پایه ی مربوط و ودرج شده در کارنامه، آشنایی و تسلط آموزگار به اجرای را هکار های مداخله ای موثرمتناسب با مشکلات شاگردان است که مستلزم دانش بسیار گسترده ی آموزگاران در حیطه ی گرایش های مختلف مشاوره وروانشناسی وعلو تربیتی به همراه دانش وتوان عملیاتی سازگار با موقعیت هامی باشد بنا بر اهمیت موضوع هرچند وقت یک بار چند تایی از راهکارها را  در زمینه ی اختلالات یادگیری مرتبط با دروس وموضوعات خاص و یا در دیگر حوزه های یادگیری وشخصیتی در این وبلاگ با ذکر منبع خواهم نوشت.

دشنام دادن ممکن است در نتیجه ی نیاز کودک به جلب توجه باشد ویا تلاش او برای فهماندن این موضوع که دیگر بزرگ شده است ویاممکن است این رفتار را از شخص دیگری یاد گرفته باشدایضا می تواند نشانگر تخلیه خشم،فشارهای روانی ویا بیانگر طغیان وسرکشی باشد.

((راهکارهای مداخله ای:

1-انگیزه ی کودک را برای در پیش گرفتن این رفتار مشخص کنید.آیا هدف کودک جلب توجه یا کسب قدرت است؟یا تلاشی برای سپوش نهادن بر ناتوانی خود؟یا هدف او تخلیه ی روانی احساسات درونی است؟یا این که در نتیجه ی فقدان مهارت های اجتماعی است؟

2-با کودک گفت وگو کنیدتا متوجه گردید که آیا رفتار او ناشی ازنیاز او به جلب محبت است؟ویا برای وارد مردن ضربه ی ناگهانی به دیگران؟(برای مثال از کودک بپرسید آیا برای این دشنام می دهی که مرا با این حرف ها ناراحت کنید)وبه همراه کودک برای جلوگیری از دشنام دادن او در آینده طرحی بریزید.

***نکته : یکی از راهکارهای تخلیه ی روانی کودکان از کینه وتنفر نسبت به آموزگار ودیگران وحیوانات واشیاء و... این است که از کودک بخواهید چیزهایی را که از آنها بدشان می آید در یک برگه نقاشی کرده (در خانه یا کلاس وبه تشخیص آموزگار) وسپس آن راتکه تکه کرده درسطل آشغال بریزند.

3-محیط وشرایط زندگی کودک را بررسی کنید، آیا این رفتار او در ساعت خاصی ویا در مکان وموقغیت خاصی تشدید می گردد؟اگر چنین است سعی کنید با تغییر برنامه وباز آرایی محیط، شرایط تحریک کننده ی او را کم کنید.

4-در صورت امکان از دشنام کودک چشم پوشی کنید،ولی هنگامی که این کار غیر ممکن است با کودک قرار دادی ببندید تا دشنام دادن او به تدریج وبه طور منظم از طریق زنجیره سازی رفتارها کمتر شود.می توانید جوایز و مجازاتی را در این راه اعمال کنید از طریق تقویت رفتار مطلوب وفن در انزوا قرار دادن متناسب باشراط خاصی که در این فن باید رعایت شود و ...

5-  از شیوه ی غرقه سازی واشباع استفاده کنید کودک را دریک اتاق مجزا قرار داده واز او بخواهید به مدت مثلا 5دقیقه پشت سر هم دشنام بدهد.

6- کودکان خردسال در بسیاری از موارد معنی دشنامی که می دهند نمی دانند، از کودک بخواهید معنای دشنامی که داده بگوید .خاطر نشان کنید که به زبان آوردن بعضی از کلمات در موقعیت های خاص مناسب و در موقعیت های دیگر نامناسب است.

7- از کودکانی که دشنام می دهندبخواهید کلمات قابل قبولی را که می توانند احساساتشان را با آن ها بیان کنند فهرست کنندوبا آن  هاقراداد ببندید هر وقت دچار ناکامی شدند به جای دشنام از کلمات فهرست شده استفاده کنند.کودکان می توانند این فهرست روی کارتی نوشته و با خود حمل کنند.

8- ((دریکوز))وچند نفر از همکارانشانشان پیشنهاد می کنند از کودک بپرید چرا دوست دارد از این کلمات(دشنام)استفاده کند و برای این که مهم شوندچه کاری باید بکنند. شیوه های دیگر ابراز عواطف نظیر فعالیت های بدنی،هنری وبازی ها وموسیقی و شیوه های جدید کلامی و... را برای مهم شدن با کودک در میان بگذارید وبحث کنیدو با کودک شیوه های جانشینی مرور کرده وعهد ببندید تا شیوه های مناسب واکنش نشان دادن به عواطف را به کار ببندد.

9- موضوع یک بحث خانوادگی یا کلاسی وگروهی را به(( انگیزه های دشنام دادن واین که دیگران در مورد چنین فردی چه احساسی دارند )) اختصاص دهید..برای کمک به کودک به منظور ملاحظه ی رفتار و اثرات آن بر دیگران از شیوه های ایفای نقش و مرورنقش استفاده کنید.

10- از قصه گویی با مثال فرضی که به مشکل کودک شباهت دارد استفاده کنید و از کودک یا کودکان بخواهید به داستان شما واکنش نشان دهند؟(مثلا آیا رفتار...... خوب بود؟ یا بد ؟چرا؟)

11-اگر کودک از دشنام دادن به منظور رهایی از تنش یا پرخاشگری استفاده می کند به کودک بیا موزید تابرای خلاصی از این موقعیت ها ا احساساتش را با شیوه های قابل قبولی مثل دویدن  نقاشی کردن ونوشتن احساسات در دفترجه ی یادداشت ویاضبط کردن و صحبت کردن و ورزش کردن و...بیرون بریزد.

12- روش شرطی سازی انزجاری نیز ممکن است به کودکی که دشنام می دهد کمک کند به عنوان مثال یک کش لاستیکی دور مچ کودک ببندید تا هر بار دشنام داد برای تنبیه خود کش لاستیکی رابکشد ورها کند.

13- به کودک کمک کنید تا الگویی پیدا کند.کودکی را که دشنام می دهد وادار کنید تا در طی چندین روز رفتار فرد الگو را مشاهده کنید وشیوه هایی را که وی نسبت به موقعیت ها ی ناکامی نشان می دهد ثبت کند.سپس رفتارها ی تازه را با کودکی که دشنام می دهد مرور وتمرین کنید.

14- در مورد کودکان دشنام دهنده از شیوه های ((باز سازی شناختی)) استفاده کنید. یا دهید چگونه مقعیت ها را باز سازی کنند که دیگر در موقعیت هایی که دشنام می دهدند قرار نگیرند.

15-((خود پایی))به کودکان بزرگتر کمک می کند تا از رفتار های خود آگاهتر شوند،شیوه های تشویق خود، به خاطر دشنام ندادن را باید در برنامه های کنترل رفتار گنجاند.

16-به کودک شیوه های کنترل فشار روانی مثل تنفس عمیق را آموزش دهیدتا احساساتی را که موجب دشنام دادن وی می شوند بیرون ریزد.))



[ سه شنبه 89/9/23 ] [ 1:25 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر
برقراری ارتباط موثر باشاگردان با توجه به زبان بدنی

 برقراری ارتباط موثر باشاگردان با توجه به زبان بدنی

اهمیت زبان بدنی(رفتارغیرکلامی) به عنوان یکی از مولفه ها ی برقرار ارتباط موثر بین آموزگاران  وشاگردان در کلاس درس بسیار زیاد است وبا توجه به موقعیت ها متفاوتند، در اینجا چند مورد از رایج ترین آن ها اشاره می شود:

شناسایی علل رفتاردانش آموزان از روی علایم بدنی در کلاس درس:

((1-     به شنیدن علاقه دارند زمانی که : دست ها را به هم می مالند،سر یا بدنشان را به جلومایل می کنند یا این که چانه شان را توی گودی دست به حالتیکه آرنج روی میز قرار دارد می نهند.

2-     احساسات دوستانه ابراز می دارند : زمانی که : لبخند دوستانه می زنند،دگمه ی پیراهن یا کتشان را باز می کنند یا تماس چشمی خوبی را ایجاد می کنند.

3-     موردی را تایید می کنند زمانی که : دست بر موها ی دیگری می کشند یادست بر شانه ی دیگری می زنند.

4-     به تفکر می پردازند زمانی که :دست بر روی بینی می نهند یا روی بینی را نیشگون می گیرند.

5-     به بر هم زدن موقعیتی علاقه دارندزمانی که : گوششان را می کشند یا می مالند،انگشت نشانه را بر لب گذاشته یا لای دندان جلویی قرار می دهند،یک یا دودست خودرا بی جهت بالا می برندیادست کسی را که در حال صحبت کردن است می گیرند.

6-     احساس سرخوردگی نشان می دهند زمانی که :با دستی به دست دیگر ضربه می زنند یا مشت گره کرده بر روی میز یا کف دست می زنند.

7-     موردی را رد و تایید نمی کنند زمانی که : بینی خود را با یک انگشت می مالند یا لمس می کنند وتکمه های کت و پیراهنشان را می بندند.

8-     حالت تدافعی نشان می دهند زمانی که :دست ها را به صورت ضربدری روی سینه قرار داده، پاها را نیز به صورت ضربدری زیر میز درمی آورند.

9-     گونه ای از برتری وتفوق را نشان می دهند زمانی که :نوک انگشتشان را به هم مماس می کنند وآرنج ها را روی میز قرار می دهند،یقه های کت وپیراهنشان را می گیرند وبا انگشت یا دست به کسی اشاره می کنند.

10- انجام دادن کاری را به تعویق می اندازند زمانی که : مداد یا خودکاری را برلب یا دندان ها تکیه می دهند وخود را به وسیله ی آن مشغول می کنندیا شیشه ی عینکشان راپاک می کنند.

11- حاضر به انجام کاری نیستند زمانی که : دستشان را به پیشانی می گذارند.

12- از بر قراری تعامل دست می کشندزمانی که :حالت بدنی خود را تغییر می دهند،تماس چهره به چهره با مخاطب راقطع می کنند،سرشان را بالا می گیرند ، یا در کنار نوشته ها وموادی متعلق به خودشان است قرار می گیرند.

13-  موردی را تایید نمی کنند زمانی که :بینی خود را می مالند.

14-  موردی را تایید می کنند زمانی که : دست به مو های خود می کشند.

15- به ایجاد شلوغی علاقه دارند زمانی که :یک گوش خود را می کشند.

16- می خواهند انتقاد کنند زمانی که : سر را در کف دست قرار می دهند.))

                                                                                                              منبع:

آقازاده، محرم، فضلی، رخساره،کلاس های درس چندپایه،تهران: انتشارات آییژ،1384



[ دوشنبه 89/9/22 ] [ 12:22 صبح ] [ فهیمه شکری ] نظر
گوشه گیری در دوران کودکی

نوجوانی دوره ای است که در آن دانش آموز بیش از هر زمان دیگر نیاز به راهنمایی و مشاوره دارد. نوجوان ضمن مشورت با اولیا و مربیان، دست کم باید بداند که چگونه خود را بهتر بشناسد و از برخوردهای زیان بخش در محیط خانه و مدرسه پرهیز کند.

" چهار راه نوجوانی"، روایتگر تجربه های اولیا و مربیان است که به ندرت فرصت می یابند فنونی را که طی سال ها در خویش درونی ساخته اند، بررسی کرده، به روشنی در باره آن سخن بگویند.

 

"چهار راه نوجوان" با توجه به تجربیات معلمان و مشکلاتی که اولیا با آن مواجه بوده اند، نوشته شده است.

بدیهی است که خلاقیت و ابتکار فردی معلمان و اولیای خانه، با توجه به تفاوت های فردی کودکان و نوجوانان، نقش سازنده ای در امر مشاوره خواهد داشت.

 

گوشه گیری، کمرویی و انزوا طلبی چیست؟

گوشه گیری، کم رویی و انزوا طلبی عارضه ای است که باعث می شود کودک و نوجوان از برقرار کردن ارتباط با افراد و محیط خارج دوری کنند. این کودکان و نوجوانان نوعاً با تقلیل یافتن علایق ذهنی و عاطفی نسبت به اطرافیان خود از داشتن دوستان نزدیک و صمیمی محروم اند. نوجوانی که کم رو و گوشه گیر است، معمولاً از حضور در فعالیت های جمعی سرباز می زند و فقط با تک دوست خود که نوعاً به او بسیار وابسته می شود اوقات خود را سپری می کند.

 

رفتار کم رویی و انزواطلبی ، یکی از رفتارهای نسبتاً شایع است که فرد را به شدت آزار می دهد و اگر درمان نشود نوجوان را به سمت و سوی مشکلات دیگری مثل عدم اعتماد به نفس، افسردگی، اضطراب و زود رنجی سوق خواهد داد. عدم احساس توانمندی و کمی عزت نفس و نیز ناتوانی در بروز احساسات، بیان افکار و نظریات، خود باعث جدایی فرد از فعالیت های گروهی است. کودک کمرو بزودی خود را از دیگران پنهان می کند او احساس کمبود می کند و تحمل دیگران را ندارد مدام به این فکر می کند که دیگران در مورد مشکل او سوال می پرسند و با انزوا  در واقع می خواهند که از مورد سوال بودن فرار کنند و با دلایل گوناگون سعی بر آن دارند که غیبتهای خود را بیشتر کنند.بودن در کلاس برای آنان عذاب آور بوده و مدام در تلاش هستند که از این محیط فرار کنند آنان تعداد دوستانی که دارند انگشت شمار است و به سختی میتوان اعتماد آنان را جلب کرد این افراد در دوست یابی بی حوصله عمل می کنند و گاهی با حرفهای خود دیگران را می آزارند.و بناچار اوقات خود را با رویا و اوهام سپری می کنندتا خلاء نداشتن دوست برای آنان کمرنگ شود.به مرور توانایی سازش در آنها به حداقل می رسد و بدون داشتن این مهارت دوست پیدا کردن تقریبا امری بعید به نظر می رسد.میزان آگاهی ما خواهد توانست کودک گوشه گیر را با جامعه و مدرسه تا حدود زیادی  آشتی داد.

علل گوشه گیری و کم رویی عبارت اند از:

1- محرومیت از محبت خانواده

2- نقص عضو یا بیماری های جسمی و فیزیولوژیک

3- اختلال در گوش و تکلم

4- شکست های متعدد و تحقیر شدن کودک در برابر جمع

5- عدم امنیت روانی در محیط خانه و مدرسه و فشارهای روانی مستمر

6- تنبیه، توبیخ و سرزنش کودک و نوجوان توسط والدین و به ویژه محرومیت از عواطف مادر

7- کنترل شدید تربیتی و سخت گیرهای وسواس گونه و غیر منطقی

برای پیش گیری و درمان گوشه گیری و کم رویی می توان شیوه های زیر را به کار بست:

1- حمایت های عاطفی در جهت تقویت اعتماد به نفس در نوجوان.

2- واگذاری مسئولیت های مناسب با توجه به میزان توان جسمی و ذهنی نوجوان.

3- قرار ندادن نوجوان در موقعیت هایی که تجربه های شکست را به دنبال دارد.

4- تشویق و زمینه سازی حضور نوجوان در فعالیت های جمعی و گروهی.

5- ایجاد آمادگی لازم برای جرئت ورزی در ابراز عقاید و بیان نظریات خودو نیز پذیرش نظریات مخالف از طرف دیگران



[ جمعه 89/8/7 ] [ 9:26 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر

<< مطالب جدیدتر :: مطالب قدیمی‌تر >>

آب انگور باعث افزایش تواناییهای مغز هنگام افزایش سن

آب انگور باعث افزایش توانایی‌های مغز هنگام افزایش سن

سلامتیران: بر اساس نتایج تحقیقات دانشمندان دانشگاه تافتز آمریکا، آب انگور باعث افزایش توانایی‌های مغز هنگام افزایش سن می شود.
به نقل از HealthDay، دانشمندان با انجام آزمایش‌هایی بر روی جوندگان و موش‌ها و کنترل حافظه کوتاه مدت و توانایی‌های عصبی - حرکتی آنها دریافتند، آب انگور می تواند مهارت های حرکتی و شناختی را افزایش دهد و بهبود قابل توجهی درحافظه ایجاد کند.این دانشمندان معتقدند، مصرف آنتی اکسیدان‌هایی که در مواد غذایی طبیعی وجود دارد ، بهتر از انواع مصنوعی آنها ست و در این راستا نوشیدن آب انگور به دلیل آنتی اکسیدان‌هایی که در آن وجود دارد، از عقب افتادگی ذهنی و مهارت‌های روانی و جسمی به دنبال افزایش سن جلوگیری می‌کند



[ دوشنبه 90/2/19 ] [ 10:51 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر
توصیه هایی جهت بالا بردن توانایی های ذهنی

توصیه هایی جهت بالا بردن توانایی های ذهنی

از زمانی که دوره درس و تحصیل تمام می شود به این دلیل که مغز کمتر با رقم ها و اطلاعات سروکار دارد، به نظر می رسد که به تدریج توانایی های خود را از دست می دهد. دکتر رابرت ایستاک می گوید: ” لازم است هر فردی، به همان شکل که با فعالیت بدنی بر سلامت جسمی خود می افزاید، از طریق بکار گرفتن مغز توانایی های ذهنی خود را نیز افزایش دهد.” توانایی های ذهنی به تدریج، با سپری شدن عمر تحلیل می روند؛ زیرا از طریق پاسخگویی به تجربه هاست که زنده و فعّال می مانند. اگر فردی از تجربه های ذهنی متعدد و متنوعی برخوردار باشد، روابط بین سلولهای عصبی در مغز او نیز بیشتر خواهد بود، در حالی که اگر تجربه های ذهنی فرد محدود و معدود باشد، روابط بین سلولی کمتر برقرار شده یا این که کاملاً قطع خواهند شد.

توصیه هایی جهت بالا بردن توانایی های ذهنی
1 – ذهن خود را به کار اندازید:
حل کردن جدول و معما ، بهترین راه برای گذراندن وقت است. دکتر استاک معتقد است که در بین ارگانهای مختلف بدن ، مغز عضوی منحصر به فرد به شمار می آید ، زیرا عضوهایی مانند کبد و کلیه ها ، در اثر کارکردن زیاد و مستمر فرسوده خواهند شد اما مغز ، هر چقدر که بیشتر فعالیت داشته باشد ، تواناتر و قوی تر می شود. به کار انداختن مغز و انجام بازی هایی مانند شطرنج بر شناخت و درک بیشتر مغز می افزاید. از طریق فعالیت هایی که مغز را به کار می اندازند ، می توان به رشد سلول های عصبی تازه کمک کرد و با این وسیله ارتباط بین سلولهای عصبی در مغز حفظ شده و حتی افزایش خواهد یافت.2 – از گوش های خوداستفاده کنید: گوش دادن به موسیقی جریان خون در مغز را افزایش خواهد داد. به همین دلیل مخچه نوازندگان موسیقی از افراد دیگر بزرگتر است. خوشبختانه نیازی به استفاده از آلات و ادوات موسیقی نیست بلکه می توان با گوش دادن به موسیقی ، علاوه بر لذت بردن از آن ، قسمت هایی از مغز را نیز فعال سازیم. توصیه می شود هنگامی که به سوی محل کار خود حرکت می کنید به موسیقی مورد علاقه خود گوش کنید به این ترتیب هم به آرامش خواهید رسید و هم بر زیرکی خود خواهید افزود.
3 – دست های خود را بکار برید: زمانی که با ماشین تایپ می کنید یا این که به رانندگی می پردازید یا حتی هنگامی که شام درست می کنید ، دستان شما بطور مداوم فرمان های رسیده از مغز را اجرا می کنند. در حقیقت هیچ بخشی از بدن بیش تر از دستها به مغز نزدیک تر نیست. به همین سبب ، هرقدر مهارت های سریع انگشتان افزایش یابد ، عملکرد و فعالیت مغز نیز بیشترخواهد شد. متأسفانه در جامعه (دنیای) ما بر مهارت های ظریف و دقیق انگشتان و اثر آنها بر مغز تأکید نمی شود. جراحان از این توانایی ، برخوردارند ولی افرادی چون وکلا، حسابداران یا مشاوران امور اجتماعی نیازی به مهارت های ظریف و دقیق انگشتان دست خود ندارند. برای مقابله کردن با این شیوه زندگی می توان به سرگرمی های سنتی پرداخت. از جمله قلاب بافی کردن، خیاطی ، ساختن مدل های مختلف که از بخش های کوچکی تشکیل شده اند (مانند کشتی ، هواپیما و …)
4 – به پاهای خود تکیه کنید: فعالیت و کارکردن ممکن است بتواند از وزن شما بکاهد اما می تواند ذهن شما را نیز تواناتر کند. ورزش و تمرین های ایستاده سبب تقویت بخش تعادل مغز و مراکز هماهنگ کننده خواهد شد که همگی به بالا بردن درک و شناخت فردی کمک می کنند.
دکتر رابرت استاک اظهار می دارد که انجام تمرین هایی که سبب حفظ تعادل بدن، انعطاف پذیری و نیروی پاها می شوند از اهمیّت زیادی برخوردارند. تمرین پیشنهادی او ورزش سنتی چینی به نام تای چی است که به تقویت پاها و حفظ تعادل بدن کمک زیادی می کند.
5 – گذشته را زنده نگهدارید:یکی از رایج ترین و مهمترین شکایتهایی که افراد بالاتر از 40 سال ، ابراز می کنند کم شدن یا حتی فقدان حافظه است. در حالی که می توان به سادگی حافظه را تقویت کرد. دکتر استاک معتقد است که با مرور خاطره های خوب گذشته از طریق مشاهده فیلم های خانوادگی ، آلبوم های عکس و مجله ها می توان به تقویت حافظه پرداخت. حتی وسایلی که خاطره انگیزند مانند عطر مورد علاقه مادر، عینک یا خود نویس پدر بزرگ و … می توانند به بهتر شدن حافظه کمک کنند. یادگاری ها و یادبودها می توانند ارتباط هایی را در مغز ایجاد کنند که به راحتی و با مرور زمان از بین می روند، بنابراین فعالانه خاطره ها را زنده نگه دارید.



[ دوشنبه 90/2/19 ] [ 10:36 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر
روشهای شگفت انگیز برای افزایش قدرت یادگیری4

    روشهای شگفت انگیز برای افزایش قدرت یادگیری

نکته 36:

یاد گرفتن ایجاد طرز فکر مثبت و شاد به شما کمک می کند بتوانید چیزهای تازه یاد بگیرید. در این نکته تکنیک هایی برای ایجاد این نوع طرز فکر را برایتان عنوان می کنیم.

به زمانی در گذشته تان فکر کنید که واقعاً شاد و خوشحال بودید. هر چیزی می تواند باشد، جشن تولد سال گذشته تان یا آخرین باری که به گردش تقریحی رفتید. آن لحظات شاد را در ذهنتان مجسم کنید و خیلی زود سرشار از شادی و خوشبختی می شوید.

هدفتان این است که آن لحظات مثبت را دوباره به ذهنتان برگردانید و شاد شوید. بعد ازاینکه چند هفته اینکار را تمرین کردید دیگر نیازی به ادامه آن نیست. دیگر اتوماتیک وار هر زمان که خواستید می توانید ذهنی مثبت و شاد پیدا کنید.

وقتی به این درجه رسیدید، از این ذهن شاد قبل از شروع جلسه درستان استفاده کنید. امتحان کنید و نتایج بسیار عالی به دست خواهید آورد.

      نکته 37: یک جلسه کوتاه تجسم سازی قبل از شروع درس خیلی می تواند کمکتان کند. در این نکته توضیح می دهیم که تجسم سازی چیست و چطور می توانید از آن به نفعتان استفاده کنید. شما می توانید از تجسم خلاق برای به دست آوردن هر آنچه که می خواهید ازجمله نمره های بهتر در مدرسه یا دانشگاه، قدرت یادگیری فوق العاده برای یاد گرفتن چیزهای جدید در کارتان یا هر چیز دیگری که دلتان بخواهد استفاده کنید.

تجسم سازی تکنیکی است که این روزها قهرمان های ورزشی، مدیران حرفه ای و پزشکان استفاده می کنند. این تکنیک کمک می کند که بتوانید از قدرت کامل ذهنتان استفاده کنید.

هیچکس نمی داند این تکنیک واقعاً چطور عمل میکند اما واقعیت این است که اگر از آن استفاده کنید حتماً نتیجه می گیرید.

قبل از اینکه جلوتر بروید از شما می خواهم که ذهنتان را باز کنید و همه بی اعتقادی ها را بیرون بریزید. اینکه تجسم فکری چطور عمل می کند یک راز است اما انجام آن و نتیجه گرفتن از آن حتی برای یک کودک 4 ساله خیلی ساده است. این پروسه را می توان فقط در دو کلمه خلاصه کرد. ریلکس کنید و تصویرسازی کنید. همین.

با ریلکس کردن منظور این است که برای تجسم باید بدنتان و ذهنتان را ریلکس کنید و با تصویر سازی منظور این است که باید تصویر آینده را آنطوری در چشم ذهنتان مجسم کنید که دوست دارید.

 

بعنوان مثال، اگر می خواهید وزنتان را پایین بیاورید، می توانید در چشم ذهنتان خودتان را با وزن نرمال مجسم کنید. می توانید تجسم کنید که در فعالیت های مختلف ورزشی شرکت می کنید.

اگر می خواهید قدرت یادگیری خود را بالا ببرید، می توانید تجسم کنید که در کلاس درس یا در کارتان خیلی خوب عمل می کنید. می توانید تجسم کنید که همرده هایتان شما را تحسین می کنند و دیگران برای مشورت پیش شما می آیند.

فکر کنم متوجه منظور شدید.

در تجسم فکری، توجه به چند نکته مهم است.

اول اینکه تجسم فکری زمان مناسب می طلبد. اگر قبل از خواب که در رختخواب خود دراز کشیده اید اینکار را انجام دهید نتیجه بیشتری می گیرید.

دوم اینکه شک و تردیدها را باید کنار بگذارید. این تمرین را هر شب قبل از خواب انجام دهید و خیلی زود متوجه تغییر خواهید شد.

سوم اینکه به این فکر نکنید که این چطور عمل می کند چون هیچکس نمی داند.

اگر دوست دارید در این زمینه بیشتر بدانید کتاب های زیادی در این رابطه وجود دارد که می توانید به آنها مراجعه کنید.

      نکته 38: از موضوعات سخت فرار نکنید. اگر پیش زمینه ها را مطالعه نکرده باشید بعضی سرفصل ها ممکن است به نظرتان دشوار بیاید. اگر پیش زمینه ها را خوب بخوانید بخش های سخت خود به خود آسان می شود. اگر نمی توانید پیش زمینه ها را خودتان پیدا کنید از متخصص آن کمک بگیرید.

     نکته 39: هیچوقت هیچ درس یا فصلی را رد نکنید. رد کردن و نادیده گرفتن بعضی سرفصل ها بعداً خیلی برایتان گران تمام می شود چون باعث می شود درس های آتی سخت تر شوند. و دیگر زمانی هم نخواهید داشت که برای خواندن آنها برگردید.    

    نکته 40: همه شبیه هم نیستند. کسانی هستند که با تصویر بهتر یاد می گیرند و کسانی دیگر هستند که از طریق حس شنوایی یا لامسه بهتر یاد می گیرند. به اینها کیفیات گفته می شود. کیفیات اصلی سه بخش هستند، بصری، شنیداری و لامسه. در این نکته به شما می گوییم که شناختن کیفیت خودتان چطور به یادگیری شما کمک میکند.

اگر کیفیت اصلی خود را خوب بشناسید خواهید توانست تلاش هایتان را طوری سازماندهی کنید که از این کیفیت بیشتری استفاده را بکنید.

یک تست کوچک برای شناخت کیفیت برایتان عنوان میکنیم. اگر الان از شما بپرسم که دیروز صبح ساعت حدوداً 7 چکار می کردید، احتمالاً چیزهای مختلفی به یادتان خواهد آمد. ببینید چند تصویر بصری به ذهنتان خطور کرد، چند صدا شنیدید و چه تجربه های حسی به خاطرتان می آید. اگر تصاویر بصری بیشتر از بقیه کیفیات بود شما فردی بصری هستید. اگر حافظه شما بیشتر با صداها شکل گرفته باشد شما فردی شنیداری هستید و اگر تجربیات لمسی بیشتر به خاطرتان بود در این کیفیت قوی تر هستید.

اگر کیفیت شنیداری شما قوی بود می توانید از ضبط کردن و گوش کردن به درس ها کمک بگیرید. همچنین با بحث کردن درمورد موضوع درس با دوستان یا استادتان می توانید خیلی خوب یاد بگیرید. اگر حافظه شما بیشتر بصری باشد می توانید از فیلم های آموزشی ویدئویی استفاده ببرید. و اگر کیفیت لمسی شما قوی تر باشد می توانید با کمک دست ها به یادگیری خود کمک کنید.

      نکته 41: هیچوقت برای کمک گرفتن تردید نکنید. از معلمین، دوستان و همکلاسیانتان کمک بگیرید. با بحث کردن با دیگران می توانید بینش خود را نسبت به موضوع درس گسترش دهید.

      نکته 42: کاملاً درگیر فرایند یادگیری شوید و از آن لذت ببرید. شما دلایل قابل توجهی برای یاد گرفتن دارید. این دلیل باید هدف خود شما باشد نه خانواده، همسر یا دوستانتان.

      نکته 43: به نمودارها و تصویر و جداول کتاب ها خوب دقت کنید و از آنها ساده نگذرید. خیلی وقت ها نادیده گرفتن نمودارها باعث می شود درک موضوع برایتان غیرممکن شود. پس مراقب باشید مرتکب این اشتباه نشوید.

      نکته 44: درصورت امکان نمودارها و جدول های خاص خودتان را در دفترچه تان برای هر درس رسم کنید. این فرایند یادگیری را برایتان ساده تر می کند و باعث می شود بیشتر درگیر شوید.

      نکته 45: به موضوع علاقه مند باشید. برای علاقه مند شدن می توانید این کارها را بکنید. از زوایای مختلف به موضوع نگاه کنید. کتاب ها و مجلات مرتبط دیگر را مطالعه کنید. در جلسات، کنفرانس ها و سمینارهای مرتبط شرکت کنید.

 



[ شنبه 89/11/2 ] [ 12:13 صبح ] [ فهیمه شکری ] نظر
روشهای شگفت انگیز برای افزایش قدرت یادگیری3

روشهای شگفت انگیز برای افزایش قدرت یادگیری

نکته 25:

حافظه را می توان به دو بخش تقسیم کرد. حافظه کوتاه مدت و بلند مدت. اینجا برایتان توضیح می دهم که این چطور بر یادگیری شما تاثیر می گذارد.

وقتی اول چیزی یاد می گیرید در حافظه کوتاه مدت شما ذخیره می شود و اگر در مدت کوتاهی (15 تا 20 روز) دوباره آنرا مرور نکنید از حافظه تان خارج می شود. اگر سعی کنید بعد از آن مدت آنرا مرور کنید همه چیز برایتان دوباره جدید خواهد شد اما اگر بین 15 تا 20 روز آنرا دوره کنید به حافظه بلند مدت شما سپرده خواهد شد و وقتی وارد آنجا شد دیگر هیچوقت بیرون نمی رود.

نکته 26:

اگر می خواهید مطالعاتتان نتیجه خوبی در بر داشته باشد، سعی کنید اولین تاثیر را خوب بر جای بگذارید. توضیح می دهم که منظور چیست. اگر تاثیر نادرست بگذارید دیگر هیچ مقدار دوره کردن و مرور کردن به شما کمک نخواهد کرد و فقط باعث قوی تر شدن آن مفهوم اشتباه می شود.

برای جلوگیری از بروز چنین وضعیتی باید همیشه با استادان و معلمانتان در تماس باشید. و اگر موضوع مورد مطالعه تان قابلیت این را داشت که اصول و قواعدی که یاد گرفته اید را عملی کنید، حتماً به هر وسیله ای اینکار را بکنید (مثلاً اگر فیزیک می خوانید می توانید مسئله حل کنید، اگر برنامه نویسی کامپیوتر می خوانید می توانید برنامه بنویسید).

نکته 27:

اگر موادی را می خوانید که لازم است به مدت طولانی به خاطر بسپارید، بعد از خواندن همه آنچه که خوانده اید را بنویسید. نوشتن باعث می شود دوباره به موضوع فکر کنید. اگر نمی توانید با کتاب بسته بنویسید اشکالی ندارد کتاب را روبه رویتان گذاشته و رونویسی کنید.

نکته 28:

اینکه تمرینات دوره خود را چطور برنامه ریزی کنید هم اهمیت زیادی دارد.اولین مرتبه دوره را باید بین 3 هفته بعد از خواندن قرار دهید و دومین مرتبه را بعد از 3 ماه انجام دهید.

نکته 29:

از جنبه های عملی قضیه دور نشوید. اگر موضوعتان به گونه ای است که امکان تمرینات عملی را پیش رویتان قرار می دهد به هر وسیله ای تمرینات عملی را انجام دهید. اگر تاریخ می خوانید به مکان های تاریخی مهم بروید.

نکته 30:

اگر فیزیک یا شیمی می خوانید به جای اینکه فقط کار آزمایشگاهی کنید، مسائل عددی زیادی را حل کنید. اگر برق الکترونیک می خوانید، در کنار پروژه های آزمایشگاهی، مسائل چرخشی زیادی را روی کاغذ حل کنید. حل کردن مشکلات عملی روی کاغذ بسیار مفید است.

نکته 31:

در به خاطر آوردن چیزی مشکل دارید؟ تنفس عمیق خیلی کمکتان میکند. اینجا توضیح می دهیم که چرا و چگونه میسر است.

تنفس عمیق به شما کمک می کند اکسیژن بیشتری برای مغز و بافت های بدنتان فراهم کنید. تنفس عمیق کل بدنتان را آرام و ریلکس می کند.

اینکار خیلی ساده است و نتایج خیلی خوبی برایتان در بر دارد. تمام کاری که باید بکنید این است که 20 نفس عمیق و آرام بکشید تا جادوی آنرا حس کنید. هرموقع احساس خستگی کردید می توانید از این تکنیک استفاده کنید. هرموقع دیدید نمی توانید چیزی را به خاطر بیاورید هم از این تکنیک استفاده کنید.

بعنوان مثال، وقتی برای جمعی حرف می زنید ممکن است بعضی از حرف هایتان را فرامش کنید. استفاده از این تکنیک در چنین موقعیتی به کمکتان می آید.

خیلی افراد از این تکنیک قبل از امتحانات سخت استفاده می کنند. بد نیست شما هم امتحانش کنید.

نکته 32:

در این نکته استراتژی فوق العاده ای را به شما آموزش می دهیم که از آن می توانید زمان هایی که درک  و فهمیدن مطلبی برایتان دشوار است استفاده کنید.

اول مطلب را باز کرده و بخوانید. سعی نکنید چیزی را بفهمید. بعد از یکبار خواندن دوباره آنرا بخوانید.

من وقتی این تکنیک کوچک را از یکی از استادانم یاد گرفتم همان روز آنرا امتحان کردم و دیدم که واقعاً موثر است. اگر 2 تا 3 پارارگراف را با هم بخوانید بهتر نتیجه میدهد. اول بدون اینکه روی جزئیات مطلب متمرکز شوید دو یا سه پاراگراف را بخوانید. هرچه کمتر تمرکز کنید بهتر است. سپس دوباره پاراگراف ها را بخوانید و اینبار با تمرکز و دقت زیاد. با این روش دیگر فهمیدن مطلب برایتان دشوار نخواهد بود.

برای آزمایش کردن این تکنیک چرا همین حالا امتحانش نمی کنید؟

نکته  :33

 تندخوانی یاد بگیرید. با این روش می توانید در زمان کمتری میزان بیشتری مطلب بخوانید. و در عین حال قدرت درک مطلب شما نیز افزایش می یابد. دلیل آن این است که با تندخوانی شما به طور اتوماتیک دیگر ذهنتان منحرف نمی شود. تندخوانی حافظه شما را تقویت می کند  .

    نکته 34:

اگر از من بپرسید فقط یک راز را در این مقاله با شما در میان بگذارم، این جمله است: "وقتی فکر کنید یک کار بخصوص ساده است، برایتان ساده خواهد شد". این جمله را هرچقدر می توانید تکرار کنید چون وقتی ملکه ذهنتان شود زندگیتان را تغییر می دهد. از همین لحظه سعی کنید در زندگی این جمله را به کار ببندید.

    نکته 35:

موقع درس خواندن یا کار کردن روی یک تکلیف سعی کنید طرزفکری شاد داشته باشید. وقتی شادتر هستید، باهوش تر و کارامدتر می شوید.

  



[ شنبه 89/11/2 ] [ 12:10 صبح ] [ فهیمه شکری ] نظر
روشهای شگفت انگیز برای افزایش قدرت یادگیری2

      نکته 13:

وقتی خسته اید درس نخوانید. وقتی خسته اید مغزتان خوب کار نمی کند و در فهم مطالب به مشکل خواهید خورد و باعث می شود فکر کنید درس مورد نظر دشوار است. زمانتان را برنامه ریزی کنید.

     نکته 14:

اگر برای درس خواندن یا انجام پروژه های خود از کامپیوتر استفاده می کنید در وضع نشستن خود دقت کنید. اطلاعات خود را به طور منظم ذخیره کنید تا با قطع برق یا اتفاقات دیگر به مشکل نخورید.

      نکته 15:

وقتی می خوانید یا می نویسید، نور را طوری تنظیم کنید که به شانه چپ شما بتابد. اینکار باعث می شود موقع نوشتن سایه دستتان اذیتتان نکند. (البته اگر راست-دست هستید برای چپ دست ها دقیقاً متضاد این صحیح است.)

 

     نکته 16:

از خواندن در ماشین یا وسیله در حال حرکت خودداری کنید. در این حالت تمرکز برای چشم های شما دشوار خواهد شد و خیلی زود خسته می شوند. اگر واقعاً می خواهید از زمانتان استفاده کنید می توانید از قبل درستان را ضبط کرده و در ماشین گوش دهید.

 نکته 17  :

برای استاد شدن در یک سبک نوشتار، روزی 10 دقیقه یک اثر از یک نویسنده مدرن را در دفترتان کپی کنید. اگر فقط آن اثر را بخوانید، سبک نوشتارتان ارتقاء نمی یابد. باید حتماً آنرا در دفترتان کپی کنید تا سبک نوشتار خودتان هم خوب شود.

نکته 18:

بطور مداوم دوره کنید. وقتی چیزی می خواهید یاد بگیری، ارتباطات عصبی جدید ایجاد می شود. اما این ارتباطات یا راه ها دائمی نیستند. دوره کردن باعث می شود این راه های ارتباطی قوی بماند و مطلب سالها در ذهنتان ماندگار شود.

نکته 19:

یک دفترچه داشته باشید  و نکات مهم را در آن یادداشت کنید. تحقیقات نشان می دهد که اینکار باعث می شود مطلب بیشتری یاد بگیرید حتی اگر دیگر آن دفترچه را مرور نکنید.

نکته 20:

ساخت لغت را تمرین کنید. داشتن دایره لغت خوب سرعت خواندن شما را بالا می برد. لغت نامه های مختلف کنار دستتان داشته باشید تا در صورت لزوم از آنها استفاده کنید. با خواندن گاه و بیگاه لغت نامه دانش و دایره لغتتان به مرور توسعه می یابد.

 

نکته 21:

یادتان باشد که فقط توجه دقیق به موضوع کافی نیست. حتماً باید بتوانی بین پایه کنونی دانشتان و تجربیاتتان ارتباط برقرار کنید.

نکته 22:

قبل از خواندن یک کتاب، نگاهی به فهرست آن بیندازید. بااین روش یک ایده کلی از موضوع کتاب پیدا می کنید و درکتان از مطالب بهتر می شود.

نکته 23:

موقع امتحانات دقت کنید که بین خطوطتتان حتماً فاصله کافی باشد. همین مسئله ساده پاسخ های شما را قابل خواندن می کند. و هرچه نوشته ها قابل خواندن تر باشد نمره بهتری خواهید گرفت.

نکته 24:

روشی را برای شماره گذاری جزوات و دفترها انتخاب کنید که مدیریت آنها را آسانتر کند. برای نگهداری جزوه هایتان یک سیستم سازمان یافته داشته باشید.



[ شنبه 89/11/2 ] [ 12:1 صبح ] [ فهیمه شکری ] نظر
روشهای شگفت انگیز برای افزایش قدرت یادگیری1

روشهای شگفت انگیز برای افزایش قدرت یادگیری1

    نکته 1:

آیا تا به حال فکر کرده اید که چه زمان از روز بهترین زمان برای یادگیری و درس خواندن است؟ خیلی ها می گویند اول صبح بهترین وقت است و بعضی دیگر عقیده دارند شب ها قبل از خواب بهترین ساعت است.

از تجربه خودم می توانم بگویم که اگر لازم است چیزی را حفظ کنید باید شب قبل از خواب اینکار را بکنید. چون در آن حالت مغزتان بعد از یاد گرفتن یک چیز جدید استراحت می کند و به خاطر آوردن آنها راحت تر خواهد بود.

اما اگر می خواهید مسائل ریاضی حل کنید یا یاد بگیرید بهتر است اینکار را اول صبح بکنید چون در آن ساعت مغزتان به خاطر خواب شب قبل کاملاً سرزنده است و ایده هایی نو پیش رویتان قرار می دهد. اما دقت کنید که حتماً باید خواب خوبی داشته باشید تا صبح سرزنده بیدار شوید.

     نکته 2:

قبل از درس خواندن به هیچ وجه غذای سنگین نخورید. اینکار باعث می شود احساس خواب آلودگی به شما دست دهد چون بعد از غذا خوردن خون بیشتر در نواحی شکم گردش پیدا می کند تا مغزتان.

      نکته 3:

خواندن در حالت ایستاده باعث می شود بتوانید سریعتر بخوانید. می توانید از این تکنیک در زمان هایی که کمبود وقت دارید استفاده کنید.

      نکته 4:

بعد از خواندن یا یاد گرفتن چیزی که نیاز به فعالیت فیزیکی هم داشته است حتماً استراحت کنید و بخوابید و کار دیگری نکنید.

      نکته 5:

در صورت امکان سعی کنید مطالب را بلند بلند بخوانید. بلند خواندن مطالب سرعت شما را پایین می آورد و این مسئله باعث می شود که بخش های بیشتری از مغزتان درگیر شود. با بلند خواندن شما صدای خودتان را می شنوید و بخشی از مغزتان که کار شنیدن را برعهده دارد نیز فعال می شود و آنچه میخوانید را ضبط میکند.

      نکته 6:

استفاده از رسانه ها هم باعث می شود استفاده بیشتری از مغزتان بکشید. می توانید از ضبط صوت استفاده کنید یا از ویدئوهایی درمورد موضوع مورد نظرتان استفاده کنید. همچنین دانش آموزان می توانند از بازی های کامپیوتری درمورد درس مورد نظرشان استفاده کنند.

      نکته 7:

درصورت امکان می توانید آموزشهای مربوط به سخنرانی در عموم را یاد بگیرید. اینکار باعث می شود در جمع یا گروهتان برای حرف زدن احساس خجالت نکنید.

      نکته 8:

برای استراحت هم وقت بگذارید. هیچوقت ساعت های طولانی پشت سر هم درس نخوانید. حداقل هر یک ساعت یکبار 10 تا 15 دقیقه به خودتان استراحت بدهید. وقتی موضوع خسته تان کرد کمی استراحت کنید و دوباره از نو شروع کنید. وقتی بعد از استراحت دوباره به سراغ آن موضوع می روید بینش جدیدی برای یادگرفتن آن پیدا خواهید کرد.

      نکته 9:

به طور منظم یک ورزش خاص را انجام دهید. اگر وقت ندارید حتی 20 دقیقه ورزش سبک هم کافی است. به این دلیل به آن نیاز دارید که همانطور که می دانید از قدیم گفته اند عقل سالم در بدن سالم است. می توانید حتی در یک کلاس رقص ثبت نام کنید. رقص نه تنها ورزش است بلکه بسیار مفرح بوده و برایتان لذت بخش خواهد بود.

خودتان را آنطور که هستید بپذیرید و دوست داشته باشید. اگر خودتان را قبول نداشته باشید نخواهید توانست کار خوبی انجام دهید. البته منظورم این نیست که درمقابل خصوصیات و ویژگی های منفی خودتان کور باشید. باید از نقاط منفی خود آگاه شوی و برای از بین بردن آنها تلاش کنید. همه ما انسان هستیم و خصوصیات مثبت و منفی در همه ما در کنار هم وجود دارد.

      نکته 10:

درسی را که قرار است آن روز به شماآموزش دهند از قبل بخوانید حتی اگر متوجه چیزی در آن نشوید. با اینکار خواهید توانست سوالات بهتری سر کلاس بپرسید و مطلب را بهتر هضم کنید. و باور کنید بااینکار از همه در کلاس جلو می افتید.

      نکته 11:

اگر لازم است درمورد موضوعی مرتبط با درس سر کلاس صحبت کنید، اول مطالبتان را آماده کنید و بعد آنرا جلو آینه تمرین کنید. اینکار باعث می شود آمادگی بیشتری بپیدا کنید.

     نکته 12:

اگر قرار است گروهی درسی را بخوانید اول مطمئن شوید که گروهتان بیشتر از 3 نفر نباشد. البته بهتر است که درس خواندنتان به تنهایی و در اتاقی با تهویه و نور مناسب انجام شود.



[ جمعه 89/11/1 ] [ 11:55 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر
حقایقی شگفت انگیز درباره بدن انسان

حقایقی شگفت انگیز درباره بدن انسان