کد کج شدن تصویر
سفارش تبلیغ
صبا ویژن
گنجایش حافظه انسان

مطالعات دانشمندان طی سالهای مختلف نشان داده است گنجایش حافظه انسان شاید در نگاه اول محدود به نظر بیاید اما در واقع به اندازه ای بیکران و وسیع است که حافظه رکوردداران حافظه جهان در برابر گنجایش اصلی مغز ناچیز به شمار می آیند. 
پزشکان بدون مرز به نقل از نیوساینتیست ، به خاطر سپردن 11 عدد شماره تلفن همراه به اندازه کافی برای انسان مشکل است. تا کنون یکی از رکوردداران حافظه در جهان یعنی “چائو لو” در چین توانسته است با کمک حافظه خود 67 هزار و 890 رقم از عدد پی را در سال 2005 بخواند. اما آیا این توانایی در برابر گنجایش واقعی مغز انسان تنها قطره ای در یک اقیانوس بیکران است؟
توانایی انسان در جذب اطلاعات بسیار وسیع و گسترده است. در سال 1986 “توماس لندور” در مرکز تحقیقات ارتباطات در نیوجرسی، مطالعاتی را در رابطه با کمیت ذخیره اطلاعات بصری و کلامی و سرعت فراموشی آنها مورد بازبینی قرار داد. این تحقیق به وی امکان داد که بتواند میزان توانایی ذخیره اطلاعات بصری و کلامی را در یک فرد بالغ در حدود 125 مگابایت تخمین بزند، گنجایشی که برای ذخیره کردن 100 کتاب به قطر کتاب “موبی دیک” کافی خواهد بود.
دقیق به خاطر سپردن تعدادی از اعداد و ارقام در ترتیبی صحیح نیازمند تلاشی بیشتر از به خاطر سپردن اطلاعاتی جانبی درباره یک تصویر یا متن خواهد بود. برای پی بردن به محدودیت مدت یک حافظه در نظر گرفتن شیوه هایی که توسط قهرمانان حافظه در جهان مورد استفاده قرار می گیرند مفید خواهد بود.
بسیاری از این افراد برای به خاطر سپردن اطلاعات از شیوه حفظی استفاده می کنند یعنی قبل از آغاز به خاطر سپردن یک عدد، هر چهار رقم را به فرد یا جسمی نسبت می دهند و به این شکل می توانند عدد پی را به شکل توالی از انسانها و اجسام مختلف بیان کنند که به خاطر آوردن آنها داستان یا خاطره ای را برای آنها زنده می کند. این شیوه به افزایش توجه مغز به توالی اتفاقی اعداد و متمرکز کردن حافظه کمک خواهد کرد.
”لو” نیز برای به خاطر سپردن 40 هزار رقم از عدد پی هزار ساعت زمان صرف کرد که با توجه به این رتبه می توان گفت بدون در نظر گرفتن محدودیتهای ذهنی، هر فردی که از سن 20 سالگی آغاز به حفظ کردن رقمها کند و روزانه 12 ساعت زمان را برای آن صرف کند در تولد 70 سالگی قادر به بازگو کردن هشت میلیون و 760 هزار رقم خواهد بود.



[ جمعه 92/11/25 ] [ 1:23 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر
محدودیت های انسان!
انسان هم مانند دیگر موجودات زنده روی زمین، دارای محدودیت هایی برای زندگی کردن است. برخلاف بسیاری از موجودات، شرایط زندگی انسان بسیار محدود است و نمی توان در بسیاری از شرایط، جان سالم به دربرد. آنچه در ادامه می بینید، بخشی از محدودیت هایی است که بدن انسان را احاطه کرده است.
بیشترین سرعت دویدن یک انسان چقدر است؟
شاید تا چند سال دیگر، فدراسیون جهانی دو و میدانی مجبور شود مسابقات دوی سرعت را برای همیشه لغوکند؛ چرا؟ چون ورزشکاران تنها یک دهم ثانیه با حد نهایت سرعت انسان فاصله دارند.
یک انسان در سریع ترین حالت نمی تواند 100 متر را در 9 ثانیه طی کند. در حال حاضر، رکورد جهانی مسابقات دوی سرعت در اختیار اوساین بولت است که  یکصد متر را در 9?58 ثانیه طی کرده و کافی است کمی  بیشتر تلاش کند تا سریع ترین مرد تمام تاریخ لقب بگیرد.
حالا این عدد 9?58 ثانیه از کجا آمده؟ سرعت یک دونده به نسبت قدرت و وزن او بستگی دارد. اگر ورزشکار ریزنقش باشد، وزن کمتری دارد و سریعتر شتاب می گیرد؛ اما دست و پاهایش کوچکتر است و این به نفع سرعت نیست. اگر بدن حجیم تری داشته باشد، دست و پاهایش بلندتر است و سرعتش هم بالطبع بیشتر می شود؛ ا ما به انرژی و قدرت بیشتری نیاز خواهد داشت. در عین حال نقطه ای بینابین وجود دارد که همه این عوامل به بهترین یکنواختی با یکدیگر می رسند و در همین حالت است که حد نهایی سرعت به دست می آید.
چند ثانیه می توان در شرایط خلأ دوام آورد؟
متاسفانه پاسخ دقیقی برای این پرسش وجود ندارد. در سال 1971 سه کیهان نورد روسی فضاپیمای سایوز 11 در حال بازگشت به زمین بودند که در ارتفاع 168 کیلومتری از سطح زمین، دریچه کنترل فشار کابین دچار نقص فنی شد و برای 11 دقیقه و 40 ثانیه، فشار داخل کابین به صفر رسید. بررس مشخص کرد که فضانوردان طی 30 تا 40 ثانیه اول فشار، به دلیل افت شـدید اکسیژن در بافت های مغز، جان سپردند. دلیلش هم ساده است؛ برای انتقال اکسیژن به بافت های مغزی، هم باید اکسیژن وجود داشته باشد و هم فشار هوا!
البته اگر شرایط خلأ برای زمان محدودتری اتفاق بیفتد، می توان جان سالم به در برد. در سال 1966 یکی از مهندسان ناسا مشغول آزمایش یک لباس فضایی در اتاقک خلأ بود که ناگهان فشار اتاق به شرایط مشابه ارتفاع 36?5 کیلومتری تغییر کرد و عملا به صفر رسید! هرچند دیگر افراد، خیلی زود عکس العمل نشان دادند و فشار را در کمتر از 30 ثانیه به حالت عادی برگرداندند، اما این مهندس بعد از 12 تا 15 ثانیه از هوش رفت و 27 ثانیه بعد به هوش آمد. فکر می کنید آخرین چیزی که یادش مانده بود، چه بود؟ اینکه بزاق دهانش به جوش آمده بود!
با کاهش فشار هوای خارجی، حباب های گاز در خون تشکیل می شوند و طی چند دقیقه به ریه ها آسیب می رسانند. بعد از آن خون درون رگ های بدن به جوش می آید، چراکه در نبود فشار هوا، مایعات به سرعت تبخیر می شوند. بعد از چند ساعت گاز نیتروژن محلول در خون آزاد می شود و به شبکه عصبی انسان آسیب می زند.
اگر فشار هوا ناگهان به صفر برسد، هوای محبوس در ریه آ نقدر سریع منبسط می شود که می تواند طی چند ثانیه، ریه را بترکاند. اما اگر تحت شرایط ویژه پزشکی و به آرامی در معرض شرایط نزدیک به خلأ قرار بگیرید، می توان تا یک دقیقه هم در معرض آن ماند و آسیب ندید.
گنجایش مغز انسان چقدر است؟
فکر می کنید مغز انسان چه حجمی از ا طلاعات را می تواند در خود جای دهد؟ رکورد حافظه در دست یک فرد چینی است که پنج سال پیش توانست 67?890 رقم عدد پی رابه ترتیب و از حفظ بنویسد اما دانشمندان معتقدند ظرفیت مغز ما بی انتهاست. در دهه 198 ، توماس لندور در تحقیقی به این نتیجه رسید که یک انسان بزرگسال در طول عمر خود 125 مگابایت اطلاعات متنی و تصویری را در ذهنش ذخیره می کند که معادل 100 جلد کتاب قطور است اما چطور می توان اطلاعاتی مثل چند هزار رقم عدد پی را به ذهن سپرد؟
روش استاندارد این کار، این است که به هر عدد چهار رقمی، از 0000 تا 9999 ، یک شیء یا فرد را نسبت بدهید. وقتی این کار را به دقت انجام دادید، یک رشته از ا عداد به مجموعه ای از ا فراد و اشیاء تبدیل می شود و می توانید با آن یک داستان بسازید. به خاطر سپردن دقیق یک داستان به مراتب ساده تر از حفظ کردن یک عالمه عدد و رقم است!
تا کجا می شود سرما را تحمل کرد؟
اگر خاستگاه انسا ن ها به جای آفریقا، قطب شمال بود؛ این موجود دوپا خیلی راحت می توانست دماهای پایین تر را هم تحمل کند؛ اما چه کنیم که بدن انسان بعد از گذشت این چندصدهزار سال، هنوز هم به گرمای آفریقا عادت دارد. انسان یک موجود خونگرم است، یعنی برای آنکه فعالیت های زیستی بدن بدون مشکل انجام شود، دمای بدن باید حدود 37?5 درجه سانتی گراد باقی بماند. اما وقتی در محیط سردی قرار  بگیریم، بدن شروع به لرزیدن می کند و جریان خون به نقاط انتهایی رگ ها قطع می شود.
اگر دمای درونی بدن دو درجه سانتیگراد پایین تر بیاید، سرمازدگی به سراغ آدم می آید؛ سطح هشیاری کاهش می یابد و ضربان قلب ضعیف می شود تا وقتی دمای درون بدن به 24 درجه سانتیگراد برسد که قلب از کار می افتد و انسان می میرد. البته رکورد تحمل سرما مربوط به خانمی به نام آنا بگنهام است که 80 دقیقه در مخلوطی از آب و یخ گیرکرده بود و دمای بدنش تا 13?7 درجه سانتیگراد افت کرده بود. اما شانس با او همراه بود که به رغم آنکه تنفس و ضربان قلبش در این دمای بسیار پایین قطع شده بود، اما مغز او هم به حداقل فعالیت رسیده بود و از آنجا که به اکسیژن زیادی نیاز نداشت، توانست دوام بیاورد و زنده بماند.
بدون آب و غذا هم می شود زنده ماند؟
خیلی ها فکر می کنند اگر مصرف روزانه آب و غذا قطع شود، آدم تا جاییکه ذخیره چربی، کربوهیدرات و پروتئین داشته باشد، می تواند به زندگی ادامه دهد؛ اما این درست نیست! چون برای مصرف چربی نیاز به ویتامین هست و این ویتامین جز از راه غذا به بدن نمی رسد! بنابراین یک آدم چاق فقط برای یکی دو هفته می تواند زنده بماند و بعد در حالیکه هنوز چاق است، می میرد!
تنها چند روز آب نیاشامیدن هم کافی است تا فرد بمیرد! اما اگر فقط آب و ویتامین به بدن برسد و هیچ غذای دیگری خورده نشود، می توان تا یک سال هم زنده ماند. در روزگاران قدیم از همین روش برای رژیم غذایی استفاده می شد که البته به دلیل عوارض جانبی متعدد، این روش منسوخ شد.
تا چه مدت می شود نخوابید؟
بدن انسان نیازهای فراوانی دارد که عدم تامین آنها به مرگ منجر می‌شود. یکی از آنها خوابیدن است که برای زنده ماندن ضروری است، اما آیا می‌دانستید بی‌خوابی زودتر از بی‌غذایی باعث مرگ انسان می‌شود!؟ فکر می‌کنید رکورددار بیدار ماندن چه کسی است و برای چه مدت بیدار مانده است؟
چنان که نیوساینتیست منتشر کرده،‌ رندی گاردنر، پسر 17 ساله اهل سن دیه‌گو، در روز 28 دسامبر 1963 ساعت 6 صبح از خواب بیدار شده و تا صبح روز 8 ژانویه 1964 نخوابیده است، یعنی 11 روز کامل بیداری!
264 ساعت بیداری گاردنر هنوز هم رکورد علمی نخوابیدن حساب می‌شود که رکورد 260 ساعتی قبل از خود را شکست. گزارش بیداری گاردنر را پژوهشگری به نام ویلیام دمنت از دانشگاه استنفورد نوشته است. جالب است بدانید که این پژوهشگر سه روز آخر را پا به پای گاردنر بیدار ماند.
اما در این مدت برای گاردنر چه اتفاقی افتاد؟ او نوسانات خلقی را تجربه می‌کرد، در حافظه و توجه مشکل داشت،‌ هماهنگی عملکردی نداشت، گفتارش با خطا همراه بود و حتی دچار توهم شده بود. او بعد از 11 روز بیداری، ‌14 ساعت خوابید.
بر اساس گزارش دمنت، گاردنر هیچ دارویی مصرف نکرده بوده است، اما افرادی اطرافش بوده‌اند که او را بیدار نگه می‌داشتند.در غیر این صورت، بعد از 36 ساعت نخوابیدن، ‌بیداری سخت می‌شود و بعد از 48 ساعت تقریبا دیگر نمی‌توانید بیدار ماند.
باید بدانید حتی در این شرایط هم، احتمال زیادی دارد که برای چند ثانیه،‌ بدون این که متوجه شده باشید یا حتی چشم‌هایتان را بسته باشید، خوابیده باشید. به این پدیده میکروخواب می‌گویند.
کسی نمی‌داند که گاردنر چه قدر میکروخواب داشته است. اما مشخص است که بی‌خوابی می‌تواند منجر به مرگ شود. موش‌هایی که بیدار نگه داشته شدند،‌ بعد از 2 هفته مردند، در حالی که موش‌هایی که گرسنه نگه داشته شدند، بیشتر از این زنده ماندند!
هیچ سندی مبنی بر بیدار نگه داشتن انسان تا مرگ وجود ندارد. اما نوعی اختلال بی‌خوابی به نام بی‌خوابی خانوادگی مرگ‌آور وجود دارد که در آن بیماران توانایی خود برای خوابیدن را از دست می‌دهند. این بیماران تا 3 ماه بیشتر زنده نمی‌مانند.
بدن انسان تا چه شتابی را تحمل می کند؟
تجربه سواری روی ترن هوایی تجربه عجیبی است، دلیلش هم این است که شتاب حرکت در آنجا زیاد است. حداکثر شتابی که مسافران ترن هوایی تجربه می کنند، پنج برابر شتاب گرانش در سطح زمین است. بیشتر از این مقدار خطرناک است، زیرا می تواند به بیهوشی مسافران منجر شود. اما نه تنها مقدار شتاب که جهت قرارگرفتن بدن هم تاثیرگذار است. اگر به حالت ایستاده باشید، این شتاب موجب می شود خون به سوی پا رانده شود و با کاهش مقدار خون در مغز، خطر بیهوشی افزایش پیدا کند. پنج تا 10 ثانیه تجربه شتاب چهار تا پنج برابر شتاب جاذبه کافی است تا تجربیات نزدیک مرگ به سراغتان بیاید: تونلی از نور و به دنبالش، بیهوشی.
خلبانان با استفاده از لباس ضدشتاب می توانند تا نه برابرشتاب جاذبه را تحمل کنند اما رکورد جهانی در این زمینه به دو فرد اختصاص دارد؛ دکتر فلاناگان گری که با تدابیر ویژه و استفاده از مخزن پرفشار آب برای تحمل فشار، توانست شتاب عمودی 31?25 برابر شتاب جاذبه را تحمل کند. اما درباره فشار افقی، رکورد جهانی متعلق به جان استپ از پیشکسوتان نیروی هوایی ایالات متحده است که در سال 1954 در مجموعه ای از آزمایش های موشکی شرکت کرد و توانست تا شتاب 46?2 برابر شتاب گرانش را تحمل کند.
تا چه ارتفاعی می توان نفس کشید؟
هر چه از سطح زمین ارتفاع می گیریم، فشار هوا هم کمتر می شود و کار اکسیژن رسانی سیستم تنفس هم سختتر. نسبت به سطح مغز انسان اکسیژن درون بدن بسیار حساس است، بنابراین با کاهش فشار هوا، سردرد و سرگیجه هم شروع می شود. با حضور طولانی در ارتفاع بالای پنج هزار متر، بافت ماهیچه ای رو به زوال می رود و احتمال جمع شدن مایعات درون شش ها و مغزها افزایش می یابد که می تواند کشنده باشد. در ارتفاع بالاتر از 7500 متر، افت اکسیژن آن قدر شدید است که فرد هشیاری خود را از دست می دهد و حتی ممکن است منجر به مرگ شود.
به همین دلیل است که کوهنوردان برای صعود به ارتفاع های بالاتر، خود را برای مقابله با فشار پایین آماده می کنند و بیشتر از کپسول اکسیژن استفاده می کنند. اما افراد بسیار کمی هستند که توانسته اند بدون استفاده از کپسول اکسیژن به قله اورست صعود کنند. ارتفاع اورست 8848 متر است و بابو چیری، با 21 ساعت ماندن در قلها ورست، آ ن هم بدون کپسول اکسیژن در این مورد رکورددار است. به نظر می رسد حد نهایی صعود بدون کپسول اکسیژن ارتفاع 9هزار متری بالای سطح دریا باشد.
بیشترین وزنه ای که می توان بلند کرد چند کیلوگرم است؟
رکورد جهانی بلند کردن وزنه متعلق به وزنه بردار انگلیسی اندی بولتون است که توانست وزنه 457?5 کیلوگرمی را از زمین بلند کند و تا ران خود بالا بیاورد. رکورد جهانی بالا بردن وزنه تا بالای سر هم متعلق به حسین رضازاده است که در حرکت دوضرب، وزنه 263?5 کیلوگرم را به بالای سر برده است. البته این وزنه برداران سنگین وزن، پنج تا شش بار قوی تر از یک آدم معمولی هستند. یک انسان معمولی به زحمت می تواند وزنه 45 کیلوگرمی را به بالای سر ببرد اما یک انسان قوی حداکثر چه وزنه ای را می تواند بلند کند؟ بررسی روند رکوردزنی مسابقات وزنه برداری نشان می دهد به حد نهایی نزدیک شده ایم و بعید است کسی بتواند وزنه 500 کیلوگرمی را از زمین بلند کند، حتی اگر از داروهای نیروزا استفاده کند.
اما این محدودیت از کجا ناشی می شود؟ برخلاف باور عموم که اسکلت بندی بدن را عامل این موضوع می دانند، این محدودیت به ماهیچه های بدن ما بر می گردد. بیشترین آسیب دیدگی وزنه برداران هم مربوط به پارگی عضله است که بیشتر در نزدیکی تاندون روی می دهد. جالب اینجاست که برتری وزنه برداران هم در نحوه کنترل ماهیچه هایشان است. بدن ما مکانیسمی بازدارنده دارد که با کنترل تعداد بافت های ماهیچه ای فعال در هر لحظه، بدن را از آسیب دیدن به هنگام بلند کردن وزنه های سنگین حفاظت می کند. اما وزنه برداران با تمرین می آموزند که چطور بر این سیستم خودایمنی پیروز شوند و از بیشترین توان ماهیچه ای برای بلندکردن وزنه استفاده کنند. البته توانایی های ژنتیکی را هم نباید از یاد برد.
چقدر تشعشع، انسان را می کشد؟
یک رویداد واقعی می تواند پاسخ این سؤال را بدهد. در سپتامبر ، دو نفر به یک مرکز پزشکی متروک در گویان برزیل دستبرد زدند و بعضی از تجهیزات ارزشمند آنجا را به سرقت بردند. طی یک روز آنها به استفراغ، اسهال و سرگیجه شدید دچار شدند. دلیل این مشکلات هم این بود که یکی از ابزارهایی که به سرقت برده بودند، حاوی یک منبع قوی رادیواکتیو به نام نمک کلرید سزیوم بود که برای درمان بیماران سرطانی به کار می رفت. یک سمسار محلی به نام دوایر فری هرا این ابزار را خرید و آ ن را به خانه آورد. او مجذوب نور آبی ای شده بود که شب هنگام از پودر درون این جسم تابیده می شد. او ابزار را در اتاق نشیمن خانه گذاشت و خانواده و فامیل را به تماشای این گوهر زیبا دعوت کرد!
مهمانان هم این ماده را لمس کردند و آن را مثل کرم ضدآفتاب به پوست خود مالیدند، حتی بخشی از این کلرید سزیوم را با خود به خانه هایشان بردند، اما طی یک ماه، همسر فری هرا، برادرزاده شش ساله اش و دو نفر از کارمندانش از سندرم حاد تشعشعی مردند و سرجمع 49 نفربه تشعشعات رادیواکتیو آلوده شدند. دوز تشعشعی که این افراد طی چند روز دریافت کرده بودند، بین 4?5 تا 6 سیور بود. هر سیور معادل مقدار تشعشعی است که به هر کیلوگرم از جرم فرد دریافت کننده، می تواند یک ژول انرژی منتقل کند. این درحالی است که در حالت طبیعی، ما سالانه 2?4 هزارم سیور تشعشع طبیعی را از موادی مانند رادون دریافت می کنیم که البته آسیب رسان نیست؛ حال حساب کنید شدت تشعشعی که این افراد بخت برگشته طی چند روز دریافت کرده اند، به چه اندازه خطرناک است.
محاسبات دانشمندان نشان می دهد آستانه مرگ با تشعشع حدود 2 سیور است و در تشعشع 6 سیوری، مرگ حتمی خواهد بود! ا ما خود فری هرا که تحت تشعشع 7سیوری قرار گرفته بود، زنده ماند و بعدها، در سال 1974 درا ثر مصرف مشروبات ا لکلی جان سپرد شاید دلیل جان به در بردن فری هرا ا ز تشعشع، این بود که او بیشتر ا ز همسرش در خارج از خانه حضور داشت و این، به سلو ل های بدنش فرصت می داد تا بخشی از صدمات ناشی از تشعشع را بهبود بخشند.
چند دقیقه می توان نفس را در سینه حبس کرد؟
خیلی ها نمی توانند بیشتر از یک دقیقه نفس نکشند، اما استفان میفسود در خرداد سال گذشته توانست 11 دقیقه و 35 ثانیه نفسش را در سینه حبس کند و رکورد جهانی نفس در سینه حبس کردن را به دست آورد. البته او این کار را در زیر سطح آب انجام داد.
وقتی نفس نکشیم، واکنش هایی غیر ارادی در بدن آغاز می شود که تنفس دوباره آغاز شود و اکسیژن به بدن برسد. اما وقتی سر را به زیر آب می بریم، مثل دیگر پستانداران واکنش هایی طبیعی در بدن آغاز می شود؛ رگ های سطحی خون منقبض می شوند و جریان خون در نقاط انتهایی بدن، کاهش می یابد و در مقابل، خون بیشتری به قلب و مغز می رسد. ضربان قلب ضعیف تر می شود و با کندتر شدن گردش خون، اکسیژن کمتری هم در دیگر اندام های بدن مصرف می شود.

رکوردداران حرفه ای قبل از حبس کردن نفس، تنفس های عمیق و سریعی را ا نجام می دهند تا سطح اکسیژن خون را افزایش و سطح دی اکسیدکربن را کاهش دهند. مغز ما، زمان واکنش نفس نفس زدن را با سطح دی اکسیدکربن موجود در خون تنظیم می کند؛ بنابراین با تنفس عمیق و سریع، سطح دی اکسیدکربن خون آ نقدر پایین می آید که زمان قابل توجهی را در اختیار افراد قرار دهد. با تمرین های فراوان، شش های فرد هم بزرگتر می شود و دانشمندان معتقدند می توان به زمان نفس نکشیدن 15 دقیقه نیز دست پیدا کرد.



[ جمعه 92/11/25 ] [ 1:16 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر
توانایی انسان

توانایی های شما چه قدر است؟

قبل از خواندن این یادداشت چند لحظه به این فکر کنید که شما چه قدر توانائی بالقوه داری ؟ اگر ناگزیر شوید ، چه کارهایی می توانید انجام دهید؟

 هر چه قدر هم خودتان را دست بالا بگیرید باز هم ، خودتان را کم به حساب آورده اید و مطلب زیر از ویلیام جیمز در مورد شما صدق می کند که می گوید:  

  

  " اغلب آدم ها به لحاظ جسمی ، ذهنی یا اخـــــــلاقی در دایره بسیار باریکی از وجود بالقوه خود زنـدگی می کنند ، تنها از جزئی از آگاهی احتمالی و منــابعروح و روانخود بهره می گیرند. کارشان به رفتار کسی می ماند که از مجموعه اندامهای زنده جســــم خود ، عادت کند که تنهــــا انگشت کوچکش را تکان دهد.

حوادث غیر منتظره و بحرانهای بزرگ نشان می دهند که منابع حیاتی ما چقـــدر ازآنچه می پنداریم بزرگتر و عظیم تر است

 

 



[ جمعه 92/11/25 ] [ 12:55 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر
7 راه آسان برای \نه\ گفتن


خیلی ها هستند زمانیکه درخواست کمکی از آنها می شود، می خواهند همراهی کنند حتی اگر کارهای مهمتری برای انجام دادن داشته باشند.

چرا “نه” گفتن برایمان سخت است؟

برای اینکه “نه” گفتن را بیاموزیم بایستی در ابتدا متوجه شویم که چه چیزی ما را در برابر آن مقاوم می کند. در زیر دلایل معمولی که باعث سخت شدن “نه” گفتن برای ما می شود را خواهید دید.

1- می خواهید کمک کنید. شما یک جورهایی قلب مهربانی دارید. نمی خواهید که طرف را اصطلاحا “دک کنید” بلکه می خواهید تا آنجایی که امکان دارد کمک کنید حتی اگر آن کار باعث هدر رفتن وقت تان شود.

2- از گستاخ شدن هراسانید. خیلی ها اینطور فکر می کنند که “نه” گفتن به نوعی گستاخی است. این نوع تفکر مخصوصا در فرهنگ آسیا مرسوم است، جایی که “حفظ منزلت و شان” اهمیت دارد.

3- می خواهید که سازگار باشید. نمی خواهید که خودتان را از گروه بیگانه کنید بنابراین درخواست های دیگران را تایید می کنید.

4- ترس از نزاع. شما احتمالا از این می ترسید که در صورت رد درخواست فردی، باعث عصبانی شدن وی شوید. این می تواند منتج به یک برخورد زشت شود. اگر هم چنین اتفاقی رخ ندهد امکان دارد که اختلاف عقیده ای رخ داده و در نتیجه در آینده باعث نتایج منفی شود.

5- ترسِ از دست دادن موقعیت ها. شاید با گفتن “نه” مضطرب شوید چرا که باعث بسته شدن درها بر روی تان می شود.

6- خراب نکردن پل ها. برخی از مردم “نه” گفتن را نوعی روگردانی می دانند. اینطور فکر می کنید که، “نه” گفتن می تواند باعث خراب شدن پل ها و قطع رابطه ها شود.

“نه” گفتن به معنای گستاخ شدن شما نیست؛ همانطوری که ناسازگاری شما را نخواهد رساند. “نه” گفتن به معنای ایجاد نزاع نیست؛ همانطور که باعث از دست دادن موقعیت های تان در آینده نخواهد شد. و همچنین “نه” گفتن قطعا باعث خراب کردن پل ها نخواهد شد. این ها همه تفکرات اشتباهی هستند که در ذهن تان وجود دارند.

“نه” گفتن راجع به احترام به موقعیت ها، زمان و فرصت تان است. “نه” گفتن حق مسلم شماست.

7 راه ساده برای “نه” گفتن

اگر شما اطمینان ندارید که چگونه بایستی “نه” بگویید، در زیر 7 راه ساده برای انجام آن وجود دارد. آنها را در موقعیت های خوب به کار ببندید.

1- “الان خودم اولویت های دیگری دارم، نمی توانم این کار را انجام دهم.”
اگر سرتان خیلی شلوغ است که درگیر درخواست یا پیشنهاد او شوید، جمله ی بالا به کارتان می آید. این جمله به دیگران می فهماند که وقت شما هم اکنون پر است، بنابراین او بایستی دست نگه دارد. اگر که می خواهید کارتان آسان تر شود، می توانید به جمله تان این را هم اضافه کنید که بر روی چه چیزی مشغول به کار هستید تا او بهتر متوجه شود.

2- “الان زمان خوبی نیست چرا که من در میان انجام کاری هستم. چطور است که ما در زمان X دوباره ارتباط برقرار کنیم.”
خیلی پیش می آید که شما در میان انجام کاری هستید که ناگهان درخواست کمکی از شما می شود. اول، به او این اجازه را بدهید که دریابد “الان زمان خوبی نیست” چرا که شما در حال انجام چیزی هستید. دوم، با پیشنهاد زمانی دیگر به او بفهمانید که شما مشتاق به کمک هستید. از این طریق، او احساس بدی نخواهد کرد.

3- “مشتاق به انجام آن هستم، ولی…”
این جمله باعث دلگرمی می شود، چرا که به او این را می فهماند که شما ایده ی او را دوست دارید و هیچ چیز اشتباهی درباره ی آن وجود ندارد.

4- “اجازه بده ابتدا درباره ی آن فکر کنم، بعدا به تو خبر خواهم داد.”
این جمله بیشتر شبیه “شاید” گفتن است تا گفتن یک “نه” صاف و پوست کنده. اگر علاقه مند هستید اما نمی خواهید همین الان “بله” را بگویید، از این جمله استفاده کنید.

5- “این ملاقات آن چیزی نبود که من نیاز داشتم اما یقینا درخواست شما را در نظر خواهم داشت.”
اگر کسی در حال ایجاد یک معامله یا فرصتی است که از قضا آن چیزی نیست که شما به دنبال آن هستید، اجازه دهید که او بداند این ملاقات آن چیزی نبود که به آن نیاز داشتید. در غیر این صورت، مذاکره می تواند خیلی طولانی شود. از طرف دیگر، این جمله به طرف می فهماند که هیچ ایرادی درباره ی پیشنهادش وجود ندارد.

6- “من بهترین فرد برای کمک در این مورد نیستم. چرا آقا/خانم X را از درخواستت مطلع نمی کنی؟”
اگر از شما درخواست کمک در چیزی می شود که نمی توانید در آن شرکت کنید، به او این اجازه را بدهید که متوجه این موضوع شود که به دنبال فرد اشتباهی می گردد.

7- “نه، نمی توانم.”
راحت ترین و ساده ترین راه برای “نه” گفتن استفاده از جمله ی بالا است.

ما موانع زیادی برای “نه” گفتن در ذهن مان ایجاد می کنیم. همانطور که در ابتدای این مطلب نیز دیدید، این موانع خود ساخته هستند و به هیچ وجه درست نیستند. خیلی درباره ی “نه” گفتن فکر نکنید و فقط آن را بی درنگ بگویید.

“نه” گفتن به ملاقات هایی که نیاز ندارید را یاد بگیرید، و هنگامی که این کار را انجام دادید در واقع متوجه خواهید شد که این کار چقدر آسان است. در نتیجه، شما وقت بیشتری برای خودتان، کارتان و چیزهایی که بیشتر برایتان مهم هستند، خواهید یافت.

منبع : عصر ایران



[ چهارشنبه 92/11/16 ] [ 10:58 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر
انتقاد پذیری

در برابر انتقادات :

  akairan 

  اگر نادرست بود، بی اعتنا باشیم.

   اگر غیر منصفانه بود، عصبانی نشویم.

   اگر از روی نادانی بود، لبخند بزنیم.

   اگر عادلانه بود،از آن درس بگیریم.

 



[ چهارشنبه 92/11/16 ] [ 6:38 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر
باغبانی خواهم شد

باغبانی خواهم شد

                  از جنسِ مرطوبِ رویش

شخم خواهم زد،

                 دلِ سنگینِ زمین را


 

موهای تمام درختان را خواهم بافت


 

دل به دلِ نسیم خواهم داد

و با رود آوازی  خواهم خواند 

        با گروهِ ناودان هایی که نت ها را می شناسند


 

برای روزهای برفی هر پرنده ؛

                                 چتری خواهم گشود 

و دانه ای از جنس نور برای بال هایشان

                                                تا گم نشوند در تونل زمان 


 

باغبانی خواهم شد 

 تا زمین از بی عشقی نمیرد

تمام نهال ها را خواهم بوسید

تا بدانند  جیره اشان را بی بوسه ننوشند


 

باز خواهم آموخت

تا شستن دلِ ابر خواهم گریست

تا خورشید نیاید 

              بغضِ  گل ها را  قورت نخواهم داد


 

باغبانی خواهم شد

                           بلندتر از همه ی آسمان خراش ها


 

برای مترسک مزرعه ؛

                      شال گردنی خواهم بافت                           

تا کلاغ ها مردمان را باور کنند 

                            و به تاراج دستانش هم داستان نشوند


 

برف روبی خواهم شد؛

تا پاک کنم 

       رد پای کفتار ی را که  سپیدی را خراشید؛ 


 

باغبانی خواهم شد...



[ سه شنبه 92/11/15 ] [ 7:49 صبح ] [ فهیمه شکری ] نظر
معجزه ی موز رسیده

از این به بعد موزهای خیلی رسیده و نرم را که پر از لکه های تیره هستند و اگر به هر کسی آنها را تعارف کنید نوعی توهین حساب می شود دور نریزید زیرا آخرین تحقیقات دانشمندان ژاپنی نشان می دهد که موزهای له شده و سیاه دارای ماده معجزه آسای تی – ان – اف میباشند که قدرت مبارزه با سلول های سرطانی و از بین بردن آنها را دارند و هر چقدر موز رسیده تر و سیاه تر باشد بیشتر دارای این ماده است.

بر اساس تحقیقات دانشمندان ژاپنی در میان میوه هایی که خاصیت ضد سرطان دارند مثل انگور – سیب – هندوانه – آناناس – گلابی – و خرمالو، موز خاصیت بیشتری در افزایش گلبول های سفید و قوی کردن سیستم ایمنی بدن و شکست دادن سلول های سرطانی دارد زیرا میزان ماده تی – ان – اف در موزهای رسیده از میوه های دیگر بیشتر است .

از این به بعد موزهای زرد و شاداب را نخورید و صبر کنید تا سیاه و پژمرده شوند آنوقت آنها را بخورید زیرا موز رسیده هشت برابر بیشتر از موز نرسیده تی – ان – اف دارد به عبارت دیگر هشت برابر بیشتر خاصیت ضد سرطان دارد .



[ پنج شنبه 92/11/3 ] [ 12:7 صبح ] [ فهیمه شکری ] نظر
باور ها

روزی دانشمندی آزمایش جالبی انجام داد. او یک آکواریوم ساخت و با قراردادن دیوار شیشه ای در وسط آکواریوم ، آن را به دو بخش تقسیم کرد . در یک بخش ، ماهی بزرگی قرارداد و در بخش دیگر ، ماهی کوچکی که غذای مورد علاقه ماهی بزرگ تر بود.
ماهی کوچک تنها غذای ماهی بزرگ بود و دانشمند به او غذای دیگری نمی داد.
او برای شکار ماهی کوچک ، بارها و بارها به سویش حمله برد ولی هر بار با دیوار شیشه ای برخورد می کرد.
پس از مدتی ، ماهی بزرگ از حمله و یورش به ماهی کوچک دست برداشت . او باور کرده بود که رفتن به آن سوی آکواریوم و شکار ماهی کوچک امری محال و غیر ممکن است!
پس از آن دانشمند شیشه وسط آکواریوم را برداشت و راه ماهی بزرگ را بازگذاشت ولی دیگر هیچگاه ماهی بزرگ به ماهی کوچک حمله نکرد و به آن سوی اکواریوم نرفت، اگر چه دیوار شیشه ای دیگر وجود نداشت.
اما ماهی بزرگ در ذهنش دیواری ساخته بود که از دیوار واقعی سخت تر و بلند تر می نمود. آن دیوار ، دیوار بلند باور او بود ، باوری از ناتوانی خویش.
اولیاء گرامی - دوستان عزیز-آیا تا به حال به این فکر کرده اید که رفتار شما نسبت به فرزندتان چه باورهایی را برای ایشان می سازد.



[ دوشنبه 92/10/23 ] [ 6:30 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر
آرامش واقعی مادر



[ یکشنبه 92/10/22 ] [ 10:46 عصر ] [ فهیمه شکری ] نظر
تغذیه مناسب برای تقویت حافظه و بالا بردن تمرکز
 
تغذیه‌ی درست یکی از شاه کلیدهای تقویت حافظه و بالا بردن تمرکز است. برای همین لازم است در این فصل که باید مطالب زیادی را به خاطر بسپارید و تمرکز بالایی داشته باشید حواستان به محتویات بشقاب‌هایتان باشد.

تغذیه‌ی درست یکی از شاه کلیدهای تقویت حافظه و بالا بردن تمرکز است. برای همین لازم است در این فصل که باید مطالب زیادی را به خاطر بسپارید و تمرکز بالایی داشته باشید حواستان به محتویات بشقاب‌هایتان باشد.

فصل امتحانات است و دوباره همه به تکاپو افتاده‌اند. برای خیلی از دانش آموزان و دانشجویان فصل امتحان یعنی استرس، دلهره و کار سخت. اما راه‌هایی وجود دارد که شب امتحان به آن وحشتناکی‌ها هم که بعضی‌ها فکر می‌کنند نباشد. این که به موقع درس بخوانید و همه چیز را به شب امتحان موکول نکنید. استراحت کافی داشته باشید. کمی ورزش کنید تا سرحال شوید. از همه مهم‌تر اینکه تغذیه‌ی درستی داشته باشید.

در این مطلب به شما می‌گوییم چه چیزهایی بخورید و چه چیزهایی مصرف نکنید تا این دوره‌ی حساس را با موفقیت بیشتری پشت سر بگذارید. با ما همراه باشید.

تغذیه‌ی درست یکی از شاه کلیدهای تقویت حافظه و بالا بردن تمرکز است. برای همین لازم است در این فصل که باید مطالب زیادی را به خاطر بسپارید و تمرکز بالایی داشته باشید حواستان به محتویات بشقاب‌هایتان باشد. مغز ما بسیار با اشتهاست و برای اینکه درست کار کند به 40 عنصر مغذی نیاز دارد: 15 ماده‌ی معدنی، 8 اسید آمینه، 13 ویتامین و 4 اسیدهای چرب ضروری.

باید بدانید که مغز ما به تنهایی حدود 20 درصد انرژی دریافتی از مواد غذایی را مصرف می‌کند. زمانی که عناصر مورد نیاز مغز به اندازه کافی دریافت نشود نرون ها یا همان سلول‌های عصبی درست کار نمی‌کند و در نتیجه حافظه‌ی شما هم ضعیف‌تر می‌شود. به بیان دیگر مدام شکایت می‌کنید هر چه می‌خوانید یادتان می‌رود. برای جلوگیری از کمبود مواد مغذی مورد نیاز مغز باید تغذیه‌ی متنوعی داشته باشید. ویتامین‌های گروه ب(B1، B2، B6، B9، B12)، ویتامین‌های A، E، F، C نیز برای عملکرد خوب مغز لازم هستند.

 

* مواد غذایی مناسب برای تقویت حافظه

میوه‌های خشک

میوه‌های خشک سرشار از مواد معدنی و املاحی مانند زینک بوده و انرژی زا هستند. باید بدانید که کمبود زینک یا همان روی می‌تواند باعث بروز مشکلاتی در یادآوری شود و تمرکز و دقت شما را پایین بیاورد. توصیه می‌کنیم در وعده‌ی صبحانه و یا به عنوان میان وعده در طول روز چند عدد میوه‌ی خشک میل کنید. به خاطر این که این میوه‌های خشک باعث می‌شوند که نرون ها یا همان سلول‌های مغز ما در آمادگی بالایی قرار داشته باشند. کشمش، زردآلوی خشک، بادام، گردو، فندق و غیره جزو بهترین انتخاب‌ها برای تقویت حافظه محسوب می‌شوند.

 

ماهی‌های چرب

ماهی‌های چرب منبع اصلی امگا3ها هستند که برای عملکرد خوب نرون های ما ضروری است و نقش مهمی در تقویت حافظه دارد. برای این که حافظه‌ی قوی داشته باشید باید هر هفته دو تا سه مرتبه ماهی میل کنید. بهتر است در ایام امتحانات ماهی‌هایی مانند ماهی آزاد، قزل آلا، ماهی ساردین و غیره میل کنید.

 

دل و جگر

دل و جگر سرشار از آهن هستند. آهن باعث می‌شود که اکسیژن به راحتی به مغز برسد و در این صورت هم بهتر می‌توانید مطالب را حفظ کنید و تمرکزتان بالا می‌رود. متأسفانه بچه ها علاقه چندانی به دل و قلوه و جگر نشان نمی‌دهند. می‌توانید به جای این‌ها عدس و اسفناج به آن‌ها بدهید.

مغز ما به تنهایی حدود 20 درصد انرژی دریافتی از مواد غذایی را مصرف می‌کند. زمانی که عناصر مورد نیاز مغز به اندازه کافی دریافت نشود نرون ها یا همان سلول‌های عصبی درست کار نمی‌کند و در نتیجه حافظه‌ی شما هم ضعیف‌تر می‌شود

 

* مواد غذایی مفید برای بالا بردن تمرکز

شکلات سیاه

مغز ما عاشق گلوکز (قند) است. برای همین نباید آن را از غذای مورد علاقه‌اش محروم کرد. البته نباید در مصرف گلوکز زیاده‌روی کرد. برای تأمین نیازهای مغزتان شکلات سیاه میل کنید. این ماده‌ی غذایی سرشار از «تئوبرومین» و «تئوفیلین» می‌باشد. این دو ترکیب باعث تحرک و هشیاری مغز می‌شود و همچنین استرس را از شما دور می‌کنند. توجه داشته باشید هر چه کاکائوی شکلات بیشتر باشد برای بالا بردن تمرکز بهتر است. برای همین شکلات سیاه 70 درصد کاکائو انتخاب خوبی است.

 

چای سبز

چای سبز حاوی میزان زیادی «کاتچین» است که خواص آنتی اکسیدانی فوق‌العاده‌ای دارد. اگر به اندازه‌ی کافی و متعادل از این ماده مصرف کنید سطح هشیاری، تمرکزتان بالا رفته و حافظه‌تان قوی‌تر می‌شود. باید بدانید که چای سبز خستگی و افسردگی را هم از شما دور می‌کند.

 

عسل

عسل برای مقابله با خستگی و استرس فوق‌العاده عمل می‌کند. حاصل تلاش زنبورهای زحمتکش منبع فوق‌العاده‌ی مواد معدنی (مانند منیزیم، پتاسیم، مس)، ویتامین‌ها (ویتامین B و C) و آنتی اکسیدان ها می‌باشد. عسل روحیه و تمرکز شما را بالا می‌برد.

 

رزماری

روی غذاهایتان مقداری کمی رزماری بریزید. به خاطر این که فلاوونوئیدهای موجود در آن باعث بهبود جریان خون در مغز شده و تمرکزتان را بالا می‌برد. از این گذشته این ترکیبات باعث تقویت حافظه نیز می‌شود.

 

* مواد غذایی نامهربان با مغز

توجه داشته باشید برای این که بتوانید آمادگی مغزتان را بالا ببرید باید تغذیه‌ی خوب را همراه کنید با بازی‌های فکر مانند حل جدول یا سودوکو و غیره و همچنین ورزش و خواب مناسب و کافی را به برنامه‌ی روزانه‌تان اضافه کنید.

** در بین مواد غذایی نامهربان با مغز چربی‌های اشباع شده جایگاه اول را به خود اختصاص می‌دهند. این چربی‌ها در خامه، سوسیس و کالباس و کلاً روغن‌های حیوانی وجود دارند.

** توجه داشته باشید که الکل، دخانیات، مواد مخدر، آلودگی (به خصوص آلودگی‌های مربوط به فلزات سنگین مانند جیوه یا آلومینیوم و همچنین آلودگی‌های مربوط به آفت کش‌ها و مواد افزودنی) جزو دشمنان اصلی مغز ما هستند.

** همچنین باید بدانید که  کمبود مواد مغذی به عملکرد خوب مغز آسیب می‌رسانند.

 

* یک نمونه منوی مخصوص ایام امتحان

*** وعده‌ی صبحانه

چای سبز شیرین شده با مقدار کمی شکر

نان کامل، پنیر، گردو، کمی کره و عسل

نیمرو یا املت

ماست

آب پرتقال

 

*** وعده‌ی ناهار

یک بشقاب سالاد سبزیجات با روغن کلزا یا روغن زیتون

ران مرغ کباب شده

نان کامل

ماست با کشمش

آب

 

*** وعده‌ی عصرانه

اسموتی موز

ماست یا مقداری میوه‌های خشک مانند زردآلوی خشک

 

*** وعده‌ی شام

پاستا (اسپاگتی، ماکارونی)

سالاد کاهو با فندق خرد شده با روغن کلزا یا روغن زیتون

کمی شکلات سیاه

توصیه می‌کنیم در این ایام از مصرف قندهای دیر جذب مانند نان کامل، پاستا، برنج کامل، عدس، نخود و همچنین زرده‌ی تخم مرغ، تخمه‌ی آفتاب گردان، گردو، دانه‌ی کنجد و آب کافی غافل نشوید.

 

تبیان / 2002



[ چهارشنبه 92/9/6 ] [ 1:38 صبح ] [ فهیمه شکری ] نظر

:: مطالب قدیمی‌تر >>